Tornador Z-011 Foam Gun och CG Butter Wet Wax

Tornador Z-011 Foam Gun och CG Butter Wet Wax

Porsche 911 som skall tvättas
En smutsig Porsche 911 som väntar på att bli ren

Dags för tvätt igen

Så var det dags igen för en liten tvätt! Den här gången tänkte jag testa Tornador Z-011 Foam Gun och CG Butter Wet Wax.

Anledningen till att använda Tornadoren är att den är tryckluftsdriven och passar bättre i en GDS-hall än vad en Foam Lance gör. Den sistnämnda drivs av högryckstvätten och i tvätthallarna finns det inga kompatibla kopplingar tråkigt nog. Däremot brukar tvätthallarna har tryckluft och då passar som sagt en Tornador som handen i handsken.

Butter Wet Wax från Chemical Guys har jag inte testat tidigare och eftersom jag ändå tänkte lägga lite tid på en vaxning så var det ett givet val.

Tornador Z-011 Foam Gun

Min Tornador köpte jag för 1600 kronor via Lapplandsimporten.se. Något dyrt kan tyckas, men det var i alla fall den billigaste som jag kunde hitta i Sverige. Nu hör det förvisso till saken att Tornadoren kom direkt från Tyskland, men i alla fall…

Tornador Z-011
Tornador Z-011 Foam Gun som drivs med tryckluft

“Apparaten” är till stora delar byggd i metall och ger ett bastant och gediget intryck. Det som inte är gjort av metall, t. ex. koppen och utblåset, känns i alla fall stadigt. Ingen klen plast här inte, snarare en slagtålig variant som inger förtroende.

I paketet finns det med två olika platta munstycken. Det som skiljer dem åt är bredden. I övrigt är de snarlika och det handlar förmodligen mest om en smaksak vilket av dem man gillar. Koppen som skall innehålla tvättmedlet är på ca en liter. Till den finns även ett lock om man nu vill ha något medel i den men inte låta koppen vara fastskruvad på sprutpistolen.  Vidare finns det med en liten adapter som gör att Tornadoren passar att koppla på vanliga snabbkopplingar med 1/4″ storlek.

Hur tvättar den då?

Som vanligt testade jag med ett tvättmedel som heter Mr. Pink vilket kommer från Chemical Guys. Om ni kommer ihåg från min “Foam Lance tvätt” så använde jag där drygt 1,25 deciliter tvättmedel till en liter vatten. Den här gången testade jag med exakt en deciliter tvättmedel till nio deciliter vatten.

Effekten blev ett skum som är snarlikt raklödder! Det blev riktigt, riktigt tjockt och “torrt” i sin konsistens. När jag körde med Foam Lance så fick jag också ett tjockt skum, men som var lite smetigare och blötare. Det hängde kvar fint på bilen och löste verkligen upp smutsen. Skummet från Tornadoren fastnade också på bilen (så klart), men “trillade” mer än rann av.

Ett skum som mest liknar tjockt raklödder
Ett skum som mest liknar tjockt raklödder

Innehållet i burken tog snabbt slut och jag hann bara med att täcka halva bilen. Det kan jämföras med Foam Lance där burken lätt räcker till två hela tvättar. Med andra ord så blev det till att experimentera lite och jag kom fram till att 0,5 dl Mr. Pink till en liter vatten nästan gav samma skumeffekt som tidigare. Nästa gång jag är i GDS-hallen ska jag testa med 0,2 dl till en liter för att se hur effekten blir då. Förhoppningen är att få ett litet blötare skum…

Chemical Guys Butter Wet Wax

Efter tvätten så lade jag på ett lager av Chemical Guys Butter Wet Wax. Det är ett flytande carnauba-vax som visade sig vara utomordentligt lättarbetat. I princip så är det bara att stryka på det med lämplig trasa eller “applicator pad” och sedan torka av det. Resultatet blir kanonbra och lacken får en fin djup lyster.

Chemical Guys Butter Wet Wax
Chemical Guys mycket lättarbetade vax

Som jag ser det finns det flera fördelar med det här vaxet. Till exempel kan det användas om man har bråttom eftersom det inte behöver ligga kvar på bilen i flera minuter efter att det applicerats men innan det torkats av. Vidare så kritar inte vaxet överhuvudtaget. D.v.s man slipper tejpa svarta plastdetaljer som kan komma i kontakt med vaxet. Slutligen så kan det också användas på t.ex. rutorna och billyktorna vilket ger dem ett litet skydd också.

Det ska finnas nackdelar också i de tester jag läst och det handlar om hållbarheten. Oftast verkar en vaxning med Butter Wet Wax klara sig i ca fyra veckor innan det är dags att vaxa igen. Jag får helt enkelt återkomma med hur jag upplever att vaxet klarar sig över tiden, men med tanke på hur lättarbetat det är så tror jag inte livslängden har någon avgörande betydelse för mig.

Lite bilder från tvätten…

Specialhandske för fälgrengöring
Specialhandske för fälgrengöring
Dubbelsprayande flaska med en 1:3 utblandning av Diablo Wheel Clean
Mr. Pink är med oss igen
Putsning görs med Chemical Guys stooora mikrofiberduk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *