Det här med färgerna på Porsche 911 (metallic)

Det här med färgerna på Porsche 911 (metallic)

Porsche har alltid haft en hel radda med snygga metallicfärger som brukat variera över åren. I skrivande stund erbjuds följande för den potentielle 911a köparen

  • Carrera white
  • Jet black
  • Graphite blue
  • Rhodium silver
  • Sapphire blue
  • Night blue
  • Agate grey
  • GT Silver

 

Carrera white

Den Carrera-vita färgen har ett djup i sig som den vanliga vita inte har. Dessutom speglar den ljuset på ett snyggare sätt vilket gör att den inte känns lika “platt”. Det är svårt att se på bilderna, men den har också en något (eller till och med mycket) kyligare ton än vad den standardvita färgen har. Som med alla färger måste den upplevas efterom bliderna inte gör färgen helt rätta. Se jämförelse mellan Macanen som är lackerad i Carrera vit och GT3an som är i standardvit. Den senare ser nästan gräddvit ut när de står bredvid varandra.

Carrera white Porsche 991.2 Carrera white Porsche Macan och vit Porsche GT3

Jet black

Jet black är Porsches svarta metallic. Som vanligt med svarta bilar är den hopplös att hålla ren, men något bättre än standardsvart i alla fall. Nedan ser man skillnaden tydligt där metallicspånen framträder i rätt vinklat soljus. Detta gör också att alla tvättrepor som man ofrånkomligt drar på sig försvinner något… Solid till vänster, metallic till höger.

Solid svart Porsche Metallicsvart Porsche

Graphite blue

Graphite blue är en ny färg och måste verkligen upplevas. På håll ser den väääldigt platt och grå ut, men när man närmar sig ser man tydligt att det är en metallic med en speciell lyster. Jag skulle tro att det är en färg som kan bli eftertraktad om några år, just för att den är så speciell.

Graphite blue Porsche 991.2 Graphite blue Porsche 991.2

Rhodium silver

Rhodium silver har varit Porsches “standardsilver” under några år. Det är en ganska kall silverfärg som definitivt drar åt det blåa/vita hållet. En riktigt snygg färg om man vill ha den kalla “looken” på bilen. Se jämförelsen med GT Silver metallic som GTn till höger har på den högra bilden.

Rhodium silver Porsche 991 turbo Rhodium silver och GT Silver på Porsche

Sapphire blue

Sapphire blue är en helt underbar färg och vi hade den på vår tidigare Macan. Den är djupt knallblå med en härlig metall-look. Man brukar se den hyfsat ofta på just Macanen då den passar den bilen riktigt bra. I Sverige har jag bara sett den en enda gång på en 911a, och det var på en targa med bara svarta detaljer. På bilderna nedan ser man den i olika ljus, och faktisk går färgen från blå-svart till skarp blå. Förmodligen är det en mardröm att fixa någon form av lackskada på en bil i den här färgen.

Sapphire blue Porsche 991 Sapphire blue Porsche 991

Night blue

Night blue är en riktigt mörk sober blå färg. Inte så vanlig på 911orna, men desto vanligare på suvarna och Panameran. I mina ögon är färgen lite tråkig och kanske den som passar 911an sämst.

Night blue Porsche 991.2 Night blue Porsche 991.2

Agate grey

Agate grey är Porsches svar på en vanlig mörkgrå metallic. Färgen går åt det bruna hållet och kan se allt från militärgrå till lite halvdassigt brungrå ut. Likt den mörkblå är detta en färg som jag har svårt för på 911an, trots det tycks den vara hyffsat populär. Som sagt, jag tycker den är betydligt snyggare på en Macan till exempel.

Agate grey Porsche 991 Agate grey Porsche 991

GT Silver

GT Silver är min personliga favorit på 911an! Färgen debuterade med den legendariska Porsche Carrera GT för en massa år seden. Så småningom hamnade den som exklusivt tillval till 911an och Boxstern samt Cayman. Till Panameran kostar färgen fortfarande tunga 40600 kronor och till Macan och Cayenne är den inte ens tillgänglig.

Färgen beskrivs bäst som en något varmare variant av Rhodium silver och måste definitivt upplevas på riktigt. I mina ögon är det den snyggaste färgen till 911an då den får alla linjer och detaljer att framträda snyggt. Dessutom är det en barnlek att hålla den ren och snygg i jämförelse med framförallt mörka färger. Som tur är ingår den i “standard-metallic-sortimentet” för 911an nu för tiden, så den är inte svindyr heller.

På bilden till vänster är den högra bilen lackad i GT Silver

GT Silver metallic på Porsche 911 GT Silver metallic på Porsche 911

Läs mer om andra färger

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *