Tvätta Porschen med Bollnäs Bilvårds Foam Lance

Tvätta Porschen med Bollnäs Bilvårds Foam Lance

Jag har under en tid spanat på det här med att “skumma” bilen när den ska tvättas. Förutom att det ser lite coolt ut föreställer jag mig att skummet (eller snarare schampot) blir liggandes en stund och på så sätt löser smutsen lite bättre. Framförallt verkar det vara många amerikaner och mer seriösa biltvättare som gillar tekniken, så varför inte testa själv?

Utrustning

Jag googlade runt lite och fastnade för en Foam Lance från Bollnäs Bilvård. Dels verkade många vara nöjda med den och priset var inte avskräckande heller. Som schampo valde jag Chemical Guys Mr. Pink. Schampot har fått bra kritik och placerar sig tydligen i topp bland diverse tester. I ärlighetens namn var det mest en slump att det blev just det.

Foam Lance är konstruerad för att sitta på en högtryckstvätt och det finns en smärre uppsjö av kopplingsanordningar att välja bland. Till min Kärcher valde jag koppling modell “Kärcher K” och då var det bara att skruva av högtrycksdelen via snabbkopplingen och ersätta den med skummaren.

På själva Foam Lancen finns två inställningar. Den ena är en ratt märkt med ett plus och ett minus och den styr inblandningen av medel. Den andra inställningen justerar bredden på själva munstycket och därigenom skumspridningen. Foam Lances undersida består av en enkel plastburk som man skruvar på. Den finns i lite olika storlekar beroende på hur länge man villa hålla på och dölja bilen med skum. Och precis som du listat ut är det där bilschampot ska ligga och skvalpa runt.

Kärcher, Foam Lance, Chemical Guys Mr.Pink
Utrustning för en snabbtvätt

Innan tvätt

Porschen hade bara stått ute ett par veckor och var inte speciellt smutsig. Det var mest lite regn tillsammans med pollen som hade gjord den “dammig”. Med andra ord behövde jag inte använda någon typ avfettning den här gången eftersom den inte hade några asfaltsfläckar eller döda kryp i fronten.

Smutsig Porsche 911
Pollen tillsammans med regn fixar smuts
Smutsig Porsche 911
Pollen på taket

Bilschampo

Till Foam Lance ska man av naturliga skäl välja ett schampo som skummar bra. Det finns speciella schampon för ändamålet, men jag valde som sagt Chemical Guys Mr. Pink på rekommendation. Det schampot ska tydligen fungera lika bra i hinken som i Foam Lancen vilket är smidigt om man inte vill skumma varje gång man tvättar.

Schampot är riktigt trögflytande och nästan lite geléaktigt i sin konsistens. Det både ser ut och luktar som godis! Tänk banan, hallon eller nåt liknande…

När man fyller i schampot i Foam Lancens burk så ska det vara utblandat med vatten. Man använder alltså inte koncentratet direkt i burken. På Bollnäs Bilvårds sida finns en kalkylator där man kan räkna ut den perfekta mängden, dock har jag empiriskt (efter diverse misslyckanden alltså) konstaterat att ungefär 1,25 dl schampo och resten vatten blir rätt bra. Detta är alltså till standardburken för tydlighetens skull.

Foam Lance, Chemical Guys Mr.Pink
Foam Lance laddad och redo

Skumma på!

Nu börjar det roliga! Det är bara att måla bilen med skum och till en relativt liten bil som 911an trots allt är, kan man skumma flera varv om man inte vill spara på schampo. Skummet blir inte riktigt lika tjockt som raklödder, men inte speciellt långt därifrån heller. Det hänger kvar fint på bilen i flera minuter och verkar lösa smutsen som tänkt.

Foam Lance skum
Halva bilen skummad
Foam Lance skum
Superskum Porsche 991.2

Var god; Skölj

Efter att skummet fått ligga kvar några minuter så tvättade jag bort det med högtryckstvätten. Faktiskt så försvann det mesta av smutsen och jag måste säga att jag blev glatt överraskad! Jag hade inte trott att det skulle vara så effektivt som det faktiskt var. Skulle jag ge en uppskattning på “renhet” skulle jag gissa på att 80% av dammet/smutsen försvann. När bilen fick torka lite så fanns det en liten, liten tunn hinna kvar. Helt ok med tanke på hur snabbt tvätten gick.

Handtvätt med svamp

För att få bort det sista av smutsen så körde jag en omgång “vanlig tvätt”. Min fantastiska tvättvante har försvunnit under vintern, så svampen fick duga för den här gången. I vanliga fall använder jag aldrig svamp då jag fått för mig att risken för repor ökar.

Meguiars

Till hinktvätten använde jag Meguiars Wash and Wax i stället för Mr. Pink. Den förstnämnda är en gammal favorit som jag har kört under några år nu. Framförallt tvättar den bra, luktar gott och har en inblandning av vax som håller några veckor. Dessutom kan den nu för tiden (ja, egentligen sedan flera år tillbaka) köpas hos Mekonomen. Med andra ord är den också riktigt enkel att få tag på. Framöver ska jag nog göra ett test och köra den i Foam Lancen också bara för att jämföra med Mr. Pink. För vad jag sett på Youtube så verkar även Meguiars Wash and Wax skumma på rätt bra. Hursomhelst, varför jag valde att inte köra hela tvätten med Mr. Pink den här gången var för att jag ville ha ett litet vax-skydd.

Hur är det med kostnaden då när bilen skall tvättas med skum? Jo, listpriset på Mr. Pink ligger på 499 kronor för 3,7 liter och Meguiars ligger på 219 kronor för 1,42 liter. Det betyder att Meguiars är något dyrare per liter men det är knappast någon avgörande skillnad. Mellan tummen och pekfingret gick det åt en halv färdigblandad flaska för min tvätt. Med den blandning jag körde så gick det alltså åt ca 0,6 dl schampo vilket i så fall motsvarar en kostnad på mellan 8 och 9 kronor. Klart prisvärt!

Resultatet

Resultatet efter tvätten syns nedan. Jag blev i alla fall helnöjd och kommer definitivt att börja varje tvätt med lite skum framöver!

Lästips

Jag har även testat att skumma bilen med en Tornador lufttrycksdriven spruta. Om hur det gick kan du läsa här.

3 reaktioner till “Tvätta Porschen med Bollnäs Bilvårds Foam Lance

  1. Annars kan jag rekommendera att du tvättar bilen med Yes diskmedel. Fungerar utmärkt, och om inte bilen är alltför smutsig fungerar det att använda samma medel även till att diska matlådan. Bara att hälla över vattnet från tvätthinken till diskhon.

Kommentera