En tur runt Europa med barn i en Porsche 911 Carrera

En tur runt Europa med barn i en Porsche 911 Carrera

 

Va? Med den där? Är det möjligt? Frågorna var många när vi nämnde för våra vänner att vi tänkte ta 911an på en Europatur. I dryga två veckor. Med barn. Och max 150 liter bagage.

Avresa

En tidig söndagmorgon i juli gav vi oss av från Sundbyberg med riktning söderut. Målet var de Italienska alperna och den lilla orten Maranza. Där ligger nämligen ett suveränt fint hotell som heter Familotel Alpenhof. Detta passerade vi på en tidigare resa för några år sedan vilket gav mersmak hos hela familjen. Hotellet har aktiviteter i överflöd för både stora och små och om det skulle visa sig att bilresan skulle bli outhärdlig så säkrade vi upp vistelsen med en helpension för att få lyxa till det lite i alla fall. Förutom det så är alpvägarna med alla kända pass (som Grossglockner, Timmelsjoch, Stelvio m.fl.) de kanske vackraste och roligaste ställena som finns att köra på för en biltokig familj.

Porsche 911 i alperna

Upplägget

Vi hade lagt upp resan så att vi skulle köra runt 50 mil under de dagar vi flyttade på oss. Vis av tidigare erfarenhet så är det ungefär vad barnen klarar av innan paddorna är urladdade, godiset uppätet och förmågan att veta vems sida som är vems i baksätet är som bortblåst. Apropå baksätet så är det faktiskt helt fantastiskt utformat i en 911a. Holkarna bak är precis som ett par barnstolar! Våra barn som är nio respektive sex år satt mer eller mindre perfekt. Den yngsta fick sitta på en liten kudde från BubbleBum (uppblåsbar så klart för att spara plats) för att bältet skulle ligga perfekt, men annars hördes inga klagomål bakifrån. Ska sanningen fram så hör man inte speciellt mycket bakifrån i vilket fall. Alla försök till konversation drunknar snabbt i väg- och härligt motorljud när det börjar gå undan.

I Europa!

Efter att ha huserat först i Ljungby och sedan centralt i ett regntungt Lübeck kände vi spontaniteten komma. Vi lät 911an guida oss söderöver på lite roliga vägar efter egen digital förmåga. Det började riktigt bra med nya fina och snabba motorvägar, men slutade på en grusväg sydväst om Leipzig. Tyskarna är generellt bra på att skylta, men när de bygger nya motorvägar som inte riktigt är klara verkar vad som helst kunna hända. Nåja, här stod vi nu ute på landsbygden tillsammans med diverse husbilar, husvagnar och lastbilar och undrade hur vi skulle komma vidare. Dock visade det sig att 911an gillar grusvägar minst lika bra som asfalt, så i ett öronbedövande stensmatter mot inneskärmarna rullade vi sakta men säkert vidare.

Porsche 911 in GT Silver

Efter ”spontanitetsfadäsen” styrde vi vidare mot Nürnburg och Playmobil FunPark. Parken påminner om Legoland, men är lite mer av en gigantisk lekpark. Sexåringen var helt utom sig av lycka medan nioåringen var något mer reserverad. Det roligaste med Playmobil (för min del i alla fall) är att de har ett samarbete med Porsche vilket gör att man kan köpa modeller av olika 911or tillsammans med diverse kringutrustning. Till exempel en 911 Targa 4S med inredning från ett Porsche Center eller en 911 GT3 Cup med ett komplett stall!

Över Alperna

Dagen efter var det dags att ta sig upp över alperna. Tyvärr fick vi ett uruselt väder så det var svårt att både se och njuta av turen. Regnet formligen öste ner och det var skönt att veta att däcken var nya med ett riktigt bra mönsterdjup. Vi kunde också konstatera att 911an skötte kupé-klimatet helt utan anmärkning; från en utomhustemperatur på 27 grader till under 10 på en timme utan att det överhuvudtaget märktes i kupén. Väl på den Italienska sidan så sprack himmeln upp något. Nu fick vi tillfällen att känna på den riktigt fina väghållningen som 911an är känd för. Hårnålskurva efter hårnålskurva tills gänget i baksätet bleknade till samma färg som de ”Silver Grey”-bältena vi beställt bilen med.

Väl framme vid Familotel Alpenhof kunde vi sammanfatta för oss själva att resan ner i alla fall hade gått riktigt bra. Inga missöden eller andra konstigheter med bilen och samtliga passagerare var vid god vigör! Efter att ha tillbringat fem dygn med lata dagar i poolen, spa:et, bastuvärlden och en och annan utflykt mot någon alptopp så var det dax att ge sig av hemöver igen. Vi hade fått tips om saltgruvorna i Salzburg, så dit gav vi oss av för ett första stopp.

Vackra Salzburg

Gruvorna som ligger i utkanten av Salzburg (strax bredvid Örnnästet) är väl värda ett besök. Det kändes riktigt häftigt att åka mini-tåg långt in i berget och vandra omkring och höra berättelser om hur det var att jobba där nere förr i tiden. Vi fick dessutom åka en minifärja i gruvan eftersom det finns en liten sjö som måste korsas på den guidade turen. Turen som i helhet tog någon timme var nog det som vår nioåring uppskattade mest på hela resan.

Förutom att besöka gruvorna passade vi även på att stanna i Salzburg några dagar. Salzburg visade sig vara en riktig pärla! Staden är fantastisk mysig och trevlig med många fina restauranger och sevärdheter. Efter lite tjat från barnen testade vi att åka häst- och vagn runt innerstaden med en guidande kusk som både såg ut och lät som Arnold Schwarzenegger. En upplevelse i sig!

Hemåt med Porschecenter i blicken

Bild på familj framför ett Porschecenter i Hamburg

Semestern började lida mot sitt slut, så vi tog oss raskt norröver. Jag hade till familjens stora  förtjusning kommit på att vi borde besöka ett Porsche Center till (vi hade redan varit inne på ett par stycken vid det här laget). Den här gången tänkte jag satsa på ett riktigt stort, så vi tog oss till Porsche Center Hamburg Nordwest. Med sina nästan 100 anställda, 60 begagnade Porschar, 40 nya Porschar och därtill en stor tillbehörsbutik samt ”vintage”-avdelning så blev till och med frugan imponerad! Det var riktigt kul att få se galna färger och kombinationer som man sällan ser här hemma. Med andra ord, ska man besöka ett Porsche Center i sitt liv så är detta en god kandidat.

Ett par dagar senare var vi hemma i Sundbyberg igen och kunde konstatera att hela resan hade gått riktigt bra! Det visade sig att det inte var några problem som helst att köra långa pass i 911an, tvärtom. Den är definitivt bekväm nog att ha som reskamrat ute i Europa, även om man åker hela familjen. Möjligtvis är den något högljudd i jämförelse med en ”standardbil”, men inte extrem på något sätt alls.

Packningen då? Jo, det vi fick med oss räckte fint. En vintersemester hade varit lite tuffare, men skall man till ett hyfsat varmt ställe som inte kräver så mycket så går det utmärkt. Faktum var att vi lyckades få med oss lite vin hem från bordershoppen också!

Familj med packning framför en Porsche 911

En reaktion till “En tur runt Europa med barn i en Porsche 911 Carrera

Kommentera